Resveratrol och den franska paradoxen

Den franska paradoxen är ett begrepp som myntades under 80-talet, då epidemiologiska studier visade att befolkningen i södra Frankrike har låg dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar, trots ett högt innehåll av mättat fett i kosten. Huruvida detta kan kallas en paradox eller inte är beroende av om teorin att mättat fett orsakar hjärtproblem är korrekt. Att så skulle vara fallet har ifrågasatts under senare år.

 

En förklaring till den franska paradoxen menades vara det relativt höga intaget av rödvin, med dess rika innehåll av polyfenolen resveratrol. Oavsett om franska paradoxen är en paradox eller inte har intresset för resveratrol ökat inom forskarvärlden och antalet publicerade studier om resveratrol växer markant för varje år.

Resveratrol har en positiv inveran på många välfärdssjukdomar

Att resveratrol har en mängd positiva effekter på en rad olika sjukdomstillstånd, såsom diabetes, fetma, hjärtinfarkt, njursjukdomar, ögonsjukdomar, demens, Alzheimers och inflammationer, är omtvistat. Vad man nu undersöker är alla de mekanismer i kroppen som resveratrol aktiverar och hur det kan komma sig att ett enda enskilt ämne kan ha så många olika effekter.

 

Resveratrol är en polyfenol, en typ av växtkemikalie, som finns i ett flertal olika växter. Framför allt finns det i skalet på vindruvor. Halten av resveratrol ökar när vindruvsplantan drabbas av svampangrepp, eftersom resveratrol fungerar som växtens skydd mot patogener, det vill säga mot virus, svamp, bakterier och gifter.

Särskilt höga halter av resveratrol i rött vin

Vid vintillverkning krossas vindruvans skal och resveratrolet sprids ut i musten. Eftersom musten vid jäsning av rödvin har längre kontakt med vindruvsskalet än vid jäsning av vitt vin, är det just rött vin som har högst halt av resveratrol. Framför allt är det rödvin av druvan pinot noir som har extra hög resveratrolhalt.

 

Det finns olika former av resveratrol. Den form som skyddar mot olika sjukdomar, och som ger rödvin dess hälsobringande effekt, är trans-resveratrol. En terapeutisk effekt uppnås genom intag av 150-300g rödvin per dag.

Begränsat upptag av resveratrol via matspjälkningssystemet

Då alkohol i sig har många negativa effekter på hälsan marknadsförs idag olika former av kosttillskott med resveratrol. Resveratrol tas lätt upp av kroppen men bryts snabbt ner till mindre verksamma beståndsdelar. För att kompensera för detta måste kosttillskott som tas som kapslar eller piller innehålla mycket stora mängder resveratrol, vilket kan ge upphov till mag- och tarmbesvär. När man dricker vin tas resveratrol sannolikt upp direkt via munslemhinnan, utan att först passera mage/tarm, vilket kan förklara varför man uppmätt goda effekter vid intag av just rött vin till skillnad från vissa kosttillskott. Man bör observera att en del kosttillskott innehåller den mindre verksamma formen av resveratrol, cis-resveratrol, vilket kan göra det svårt för konsumenter att hitta en fungerande produkt.